top of page

Carrière Piet Soer in boekvorm

 

Door min of meer toevallige omstandigheden is er recent kontakt geweest met dr. J.H. Frenken, KLM-vlieger in de zgn. Piet Soer-tijd. Dhr. Frenken maakte als tweede bestuurder 7 Indië-vluchten onder leiding van Havelter Piet Soer, die er toen al een tiental Indië-vluchten zonder brokken op had zitten.

Frenken, met onderbreking van 1933 tot 1948 in dienst bij de KLM, is in die periode afgestudeerd als arts. In die hoedanigheid muntte hij ook uit door variatie en initiatief, noem het desnoods zin naar avontuur. Zo was hij arts in een ziekenhuis in Rotterdam, maar ook huisarts in Curacao, huidarts op Aruba en leproloog in Mexico. Hij woont nu al weer jaren in Andorra, waar hij min of meer is 'opgespoord' door een oud-inwoner en luchtvaartkenner J.T. Kuik, thans woonachtig in Zeist.

Na overleg is dr. Frenken gestimuleerd tot het schrijven over zijn belevenissen met Piet Soer. Daarbij komen ook andere ervaringen in verre landen aan de orde.

Het bijna afgeronde verhaal is niet alleen imponerend, maar ook prettig leesbaar en bovenal kundig weergegeven. Een vervlogen tijd wordt met 'rode oortjes' opnieuw beleefd.

Binnenkort verschijnt een vervolgserie van dit verhaal in enkele Boompers-bladen, gevolgd door de uitgifte in boekvorm. Het roemruchte verleden van Piet Soer wordt daarmee aan het papier toevertrouwd.

Omdat Frenken 'de smaak te pakken heeft' bracht hij op 6 mei jl. een bezoek aan Havelte, met o.a. ontvangst op het gemeentehuis en een tocht door de gemeente (Eursinge, monument Piet Soerplein, hunebedden etc.).

Met dank alvast aan dr. J.H. Frenken en J.T. Kuik, die hebben gezorgd voor een 'In memoriam Piet Soer'.

Op de foto dr. J.H. Frenken (met foto-toestel), geflankeerd door gemeente-secretaris F.H. Lutterop en oud-Havelter J.T. Kuik.

 

De Parel van de olde lantschap (gemeente Havelte, de woonplaats van wijlen Piet Soer), dinsdag 21 mei 1985.
Schrijver onbekend.

ARTIKELEN OVER J.H. FRENKEN ALS PILOOT

bottom of page