top of page

Brieven van patiënten

 

In de loop der tijden heb ik vele brieven van mijn patiënten in de West gekregen. Een aantal heb ik bewaard.

 

Wat zou uw diagnose zijn als u het volgende schrijven ontving:

 

(Hier origineel briefje)

 

De vertaling luidt: Dokter ik voel hartkloppingen tot in mijn oor, ik voel mijn maag is zuur en hij brandt. Soms voelt één voet zwaar aan. Soms krijg ik pijn in mijn buik en al een hele tijd voel ik pijn in mijn rug en soms voel ik mij moe achter in mijn keel, en sommige dagen als ik opsta voel ik mij raar,(dof) in mijn hoofd, niet elke dag en de tanden die goed zijn in mijn mond staan los, maar ze vallen niet uit, en die welke niet goed zijn in mijn mond, staan niet los en vallen ook niet uit. Ik wil dokter vragen of ik tanden kan laten trekken, en mijn ogen doen: 'vri-vri' zodanig dat ik cijfer 2 voor een acht aan zie en als ik dat probeer te herstellen beginnen ze pijn te doen.

 

(Hier origineel briefje)

 

Dokter, Eerst wil ik zeggen dat mijn hart doet alsof het klapt. Ik voel ook steken in mijn hoofd en branden in mijn buik, aan de rechterkant, ik heb er veel last van en mijn been heeft een blaar aan de knie, soms als ik praat wordt ik heers en de richelmaandziekte heb ik weer niet gezien. Kunt U mij wat geven hiervoor, dokter. Geef het recept maar mee aan mijn dochter. Ik kom U volgende week betalen. Dag dokter

 

Dokter weet u? Jacobus mijn man houdt van veel bier en veel whisky en rom en brandy. Hij drinkt heel veel van die dingen. Als hij opstaat is zijn gezicht gezwollen en nu en dan zijn zijn benen dik. Jacobus moet stoppen met drinken van bier en andere dranken want dat is niet goed voor zijn lever en zijn nieren. Maak hem bang dokter. Bier alleen is niet erg maar hij neemt alles door mekaar. Hij zal zeggen dat hij niet drinkt maar als hij gedronken heeft slaat hij thuis alles kapot. Daarom, dokter moet eens met hem praten en zeg niet dat ik u geschreven heb… Zeg hem dat hij als hij naar een feest gaat maar één keer een glas moet drinken of liever helemaal niet, want anders heeft hij geen tien jaren meer te leven. Dank u. Maria X

 

SMAAK.

 

Dokter, het eerste wat ik voel is moe. Mijn hart beeft. En ook mijn hele lichaam beeft. En het brandt in mijn buik tot in mijn maag en mond. Ik voel "raal" in mijn hoofd alsof ik zal vallen.. Ik heb geen apetit ook niet om te eten. Ik heb ook geen smaak aan mijn vrouw dokter. Kunt U mij wat geven? Dank u.

 

ECHTSCHEIDING

 

Geachte dokter, door huiselijke omstandigheden zoals echtscheiding is het moeilijk voor mij om de rekening nu te voldoen. Ik verzoek U of U mij een voorlopige kwitantie met uw handtekening kunt uitschrijven dan kan ik dit bij mijn werkgever indienen en kan ik u over een week alles voldoen. Mijn vrouw uw patiente is Maria Martha. Mijn groeten dokter en bedank.

 

NB Ik gaf hem een gekwiteerde rekening. Deze is nooit betaald. Een jaar later kwam hij met zijn vrouw mij tegen in de stad, aan de overzijde van de straat. Hij en Maria liepen gearmd. Hardnekkig keken ze de andere kant op.

 

CHRONISCH PECH

 

Dokter Ik richt mij tot U omdat mijn vrouw verleden maand haar menstruatie van 1 tot 5 mei heeft gehad en deze maand tot nu niets. Is het mogelijk dat U haar een medicijn geeft dat ze het weer krijgt. Oginoknows helpt niet. De reden waarom ik mij tot U wendt is dat zij niet zo telkens een kind krijgt. Zij heeft er al zes. Dank U voor de hulp.

 

Noot:Ik kon haar niet helpen. De pechvogel. Ze heeft er nog twee bijgekregen. Daarna kwam de pil op de markt..

 

Hoe ernstig het in die tijd soms was voor de arme mensen (en dat waren er heel wat) blijkt uit de volgende brief

 

Geachte dokter,

Dokter, hier vraagt ik U een mede met mij te doen dokter, om ik kan niet zo mogelijk met geld betalen dokter, want alles voor Maria moed uit mij komen. Ik moed alles elke dag werken, want hun vader geeft hun niks. Ik moed zweren voor hun brood. Maria heeft zijn harde oor, daarom vraagd ik U mede met mij te doen of dokter Maria een werk in huis kund geven om het geld te betalen wand anders kan ik zoo mogelijk niets doen dokter, wat ik betaald heb is geleend en nou kan ik niet meer krijgen. Dus kunt u een mede met mij doen, dokter. God zal U bedanken ik heb drie maanden geld geleend en nu moet ik werken heel de maan zonder geld. Dokter maak een mede met mij aan het werk geven of zult dokter een kond doen om te wachten aan het eind van de maan, dan zult ik in de naam van God zweren om te betalen. zo dokter kunt U zo mogelijk met mij een mede maken. Dokter God zal U het hoogste plaats in de hemel. De moeder van Maria.

 

PERSONEEL

 

Dokter, ik wil aan U vragen alsjeblief als U kan mij zeggen wanneer Ramona klaar zal komen. Want benekort ga ik met haar trouwen, maar ik wacht nog steeds op U dokter want nu wil ik alles in orde hebben. Ramona heeft haar laatste baby verloren en ik weet ook dat een mens geduld moet hebben. En ik wil dokter vragen of dokter met mij personeel wil hebben dan kan ik ook komen. Dank u en tot ziens.

 

CASANOVA

 

Het meisje AnnaMaria dat bij U zal komen voor een onderzoeking o.a. het bloed, en later het mijne. De hoofdzaak is het jeuken in haar orgaan, volgens haar is het de oorzaak de Casanova cream. Het is al twee maanden aan de gang, vertelde zij gisteren. Gelieve mij het resultaat te geven.

 

Noot: Casanova cream is een anti conceptie creme.

 

DE GELEGENHEID WAARNEMEN

 

Dear dokter,
I dreamed you kissed me.
Please give my daughter your birthdate. This is the opportunity for me to buy a lot in the lottery and I will win. Thank you, Mary S.

 

BEWIJS VAN ZIEK ZIJN GEWEEST

 

Dokter, ik was gisteren al bij u voor twee bewijzen. Maar ik was zo nerveus dat ik niet kon uitleggen wat ik hebben wou, ik wil met mijn vrouw op vacantie. Daar voor kom ik maandag bij u voor inenting. Maar ik wil het bewijs van u waarin u verklaart dat zij een tijdje ziek is geweest. Dat is voor de rechter, het gaat om een auto die ik heb gekocht maar waarop ik nog 500 gulden moet betalen. Dank u dokter.

Enrico X

 

HITTIGHEID

 

Dokter, kunt u brenger van dit een recept geven voor mijn vrouw. Zij kan zelf niet komen want zij heeft de maan. Zij krepeteert van de hittigheid. Zij is warm van binnen en alsof beesjes over haar hoofd lopen. U begrijpt het wel he dokter van die hitte.

José X

 

RIGELMAAND ZIEKTE

 

Deze jonge juffrou is van 27 Augustus voor eerst, zun Rigelmaand ziekte. Zun moeder is ongerust want van 27 af is het kind niet op tijd met zijn Rigelmaand ziekte. Kunt U zoo goed zijn om haar op de oogte te verwijzen. Hij belast zijn eigen te veel van het verdwijnen der Rigelmaand ziekte van het kind. Zij denk dat iest tegen vallen van die datum af, tot nu toe, is het kind niet meer ziek geworden. Ik dankt U.

 

HIS PRIVATE GETTING GRAY

 

Good afternoon Dr.
Please you give him a good esamincion because he head are spinning and when he go off he said that his private getting gray. Please escamin him good for me and put the medecin in my name and I forget to ask for bandage and gas. Tank you. Dolores C.

 

VERHALEN ALS ARTS

bottom of page